Nederland Nu - Jantine Wijnja



Van uitgeverij WINTERTUIN mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Welke geur of welk geluid is typisch Nederland Nu? Wie of wat is onzichtbaar? Wat is de hedendaagse Nederlandse variant op het Wilde Westen, en wat is er zoal verwonderend?

Jantine Wijnja reisde een maand lang in een zelfvoorzienende aanhanger door Nederland.Ze bevroeg de mensen die ze tegen kwam over hun kijk op Nederland Nu. Een maand van gesprekken met straatvegers en burgemeesters, archivarissen en vrachtwagenchauffeurs. Ze verzamelde uitspraken die ze met elkaar vervlocht tot één geheel. Samen vormen ze het boek Nederland Nu. Over tv-gezinnen versus buitengezinnen, foodtrucks, de techniek van de toekomst en een te klein 'wij'.
Aan het verhaal zijn vijf audioverhalen toegevoegd, die éénmaal te beluisteren zijn voor iedere lezer. Het boek is vormgegeven en voorzien van tekstanalyses, grafieken en machinedialogen door Catalogtree.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover weet je gelijk dat het over ons kikkerlandje gaat. De titel had wel een stuk groter gemogen en misschien had die in rood nog mooier geweest, dan waren alledrie de kleuren van de Nederlandse vlag in het boek verwerkt. Het leeslintje, die mooi oranje is, is heel fijn, zodat je die bij de bladzijde kan plaatsen waar je bent gebleven als je het boek even weg moet leggen.
Het boek laat je met andere ogen naar ons kikkerlandje kijken. Je wilt het weer gaan (her)ontdekken. Tegelijkertijd zijn de stukjes herkenbaar, je herkent het omdat je zelf ook zo denkt, dat typisch Nederland Nu voorwerp ook gebruikt of je in quotes herkent. Het boek laat je zien hoe Nederlanders vinden dat Nederland bijvoorbeeld ruikt en voelt, hoe we met elkaar omgaan en hoe we denken over bepaalde dingen. Wat de verschillen zijn tussen Nederland Nu en Nederland 15 jaar geleden. Hoe we denken over de toekomst van Nederland. Wie we zijn en wat voor banen we hebben.
Niet alleen de Nederlandse bewoners komen aan het woord, maar ook diegenen die vanuit het buitenland in ons kikkerlandje komen wonen, komen aan het woord, die vertellen wat zij van onze gewoontes vinden en waar ze om verbaasd waren, waar ze tegen aan lopen, zoals bepaalde regels. Er zullen mensen zijn, die de Engelse taal niet machtig zijn, het jammer vinden dat er een paar interviews in het Engels geschreven zijn. Misschien was het beter geweest om die interviews voor die mensen ook in het Nederlands te plaatsen.
De stukjes zijn op een originele, vlotte, vaak poëtische manier geschreven, het zijn stukjes waar een x-aantal mensen een mening over heeft zoals bijvoorbeeld in Thuis is de plek waar ik echt van houd, dat door 30 sprekers is samengesteld. Ook staan er woord analyses in, zoals van mensen in Alle typen mensen en quotes zoals; "Ik lijk wel heel groot, maar van binnen ben ik klein en vriendelijk."
Kortom, dit is echt een boek voor de Nederlanders die heel benieuwd zijn of het klopt zoals zij denken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, maar toch mis ik een paar onderwerpen zoals Nederland Nu eten en drinken en Nederland Nu sport.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, maar de titel had wel groter en in het rood gemogen zodat alledrie de kleuren van de Nederlandse vlag erin voor komen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Lekker vlot, vaak poëtisch, maar bovenal op een originele manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt steeds verder lezen omdat je benieuwd bent naar de andere stukjes, of je je daar in herkent.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, hooguit dat het mooi is om te lezen hoe men over Nederland denkt.

Mooie quote in het boek: 
Als je een moestuin hebt en daar ziet hoe het groeit en ontwikkelt, ga je anders naar een wortel kijken, en zeker naar je eigen wortel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Nederlanders.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag terug in de boekenkast to mijn man hem gaat lezen.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Website van de auteur:
JANTINE WIJNJA

Website van de uitgever:
WINTERTUIN




Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg