De Rode Hitlerjongen - Mijn Jeugd Tussen Communisme En Hakenkruis - Günter Lucks & Harald Stutte


Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Der Rote Hitlerjunge

Waar gaat het boek over? 
De stiefvader is communist, de vader zelf lid van een militante communistische beweging, de Rotfrontkämpferbund. De ene grootvader is monarchist, de ander een communistische kleermaker, de oom daarentegen is sociaaldemocraat. Maar de stiefmoeder is een vurig aanhanger van Hitler. En plotseling wil de kleine Günter, tot grote schrik van zijn vader, lid worden van de Hitlerjugend. Günter Lucks wil erbij horen omdat bijna al zijn schoolvrienden al het bruine uniform van de Hitlerjugend dragen. Wat goed en fout is kan het opgroeiende kind, tussen nazi-propaganda op school en de communistische opvoeding van zijn ouders, niet meer bepalen. De rode Hitlerjongen. Mijn jeugd tussen communisme en hakenkruis geeft een intrigerende inkijk in de emotionele wereld van een kind ten tijde van de nazi-dictatuur. Het wordt duidelijk hoe moeilijk het voor een opgroeiend kind was om de dagelijkse propaganda van de nationaalsocialisten te weerstaan. De bombardementen van Hamburg door de geallieerden en de dood van zijn broer in deze vuurzee maakten diepe indruk op Günter Lucks. Ondanks dat meldde hij zich enkele maanden voor het einde van de oorlog vrijwillig aan bij de 'Volkssturm', de volksmilitie van kinderen en ouderen die door Hitler als laatste in de uitzichtloze slag werden geworpen. Günter Lucks vertelt in De Rode Hitlerjongen het verhaal van zijn avontuurlijke jeugd tussen de politieke extremen van die tijd. Het speelt zich af in een ter ziele gegaan arbeidersmilieu, waarvan vandaag de dag nauwelijks nog een ooggetuige kan berichten. En het laat zien hoe snel een heel volk middels arglistige propaganda in een catastrofe kan worden gevoerd.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Günter Lucks (1928) groeide op in een rode arbeiderswijk in Hamburg, maar werd op zijn zestiende lid van de beruchte Waffen-SS. Na de oorlog voerde zijn odyssee door 11 verschillende Russische krijgsgevangenenkampen.
Harald Stutte is historicus, journalist en auteur. Hij werd met de Reportagepreis der Vereinigung Deutscher Reisejournalisten onderscheiden.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover, heb je gelijk door dat het een verhaal is dat aangrijpend zal zijn, dat het jongetje op de foto niet echt gelukkig is, je ziet de vertwijfeling in zijn blik. De titel wordt later in het verhaal duidelijk, je leest dan wie het steeds zei.
Het boek is vanuit de hoofdpersoon, Günter, geschreven, waardoor je zijn verhaal leest zoals hij het heeft gehoord en heeft meegemaakt. Je krijgt al lezende een blik in de aparte jeugd van Günter. Hoe hij gek was op uniformen en logischerwijs ook erbij wilde horen op school en bij zijn vriendjes, die een mooi uniform droegen. Tegelijkertijd worstelt hij, zo jong als hij is, met wie is er goed en wie is er slecht, wat kan je wel en wat kan je beter niet zeggen. Hoe zullen zijn ouders reageren als hij zo'n uniform aan heeft? Je krijgt een goed beeld van hoe zijn ouders en andere familie waren en hoe ze dachten. Je begrijpt waarom Günter worstelt en na het lezen van het boek, kan je je alleen maar afvragen of er niet meer kinderen zoals Günter waren, die worstelden met wat er allemaal gaande was, misschien alleen maar een uniform wilden dragen om erbij te horen en omdat die zo mooi was zonder te beseffen wat het daadwerkelijk inhield.
Het boek laat zien hoe moeilijk het was voor veel kinderen om voor- en tijdens de oorlog op te groeien, trouw aan- en trots te blijven op je ouders die misschien anders dachten dan 'hoorde' en tegelijkertijd om niet op te vallen dat je er ook bij hoorde. Tegelijkertijd laat het ook zien wat kinderen tijdens de oorlog deden en wat ze verzamelden. Hoe ze al op te jonge leeftijd 'volwassen' moesten zijn omdat ze al jong moesten gaan werken, mee moesten helpen in het huishouden en mee moesten in het leger, maar ook door wat ze allemaal meemaakten, wat een volwassene vaak niet eens begrijpt, dus laat staan dat een kind dat zou begrijpen.
Soms moet je, hoe triest het verhaal ook is, lachen om bepaalde opmerkingen en gebeurtenissen zoals het stukje over een rode dekbedovertrek.
In het laatste hoofdstuk lees je hoe het Günter en zijn familie na de oorlog is vergaan, wat hij de eerste jaren na de oorlog heeft meegemaakt.
De zinnen die in het Duits of in een andere taal zijn geschreven, zijn gelijk achter de zin in het Nederlands vertaald, waardoor het niet storend is dat die in een andere taal zijn geschreven.
Complimenten aan de uitgever dat ze de noten onderaan de bladzijde hebben geplaatst in plaats van achterin. Het scheelt een boel zoekwerk.
De foto's zijn een mooie aanvulling van het boek, je krijgt een beter beeld van de personen om wie het gaat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is vanuit Günter op een vertellende manier geschreven, waardoor je het idee hebt dat Günter zijn verhaal persoonlijk aan jou verteld.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is een waargebeurd familie-verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het begint met een voorwoord van Günter in 2015, hoe hij terug kijkt op zijn leven tot dan toe, daarna lees je het verhaal vanaf begin jaren '30 van de vorige eeuw tot ruim na de oorlog.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De moeder van Günter, omdat ze zich niet van de wijs liet brengen en tot aan haar dood trouw bleef aan haarzelf.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Het klinkt niet als een echt mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Hij laat zien hoe moeilijk het is om voor- en tijdens de oorlog op te groeien.

Mooie quote in het boek: 
Dat je niet alles gelooft wat ze je vertellen, integendeel, dat je zelf inziet wat goed en wat fout is.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan je het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming van het boek, maar mocht die er ooit komen, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken, omdat ik het verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
WalburgPers



Titel:                 De Rode Hitlerjongen
Subtitel:            Mijn jeugd tussen communisme en hakenkruis
Auteur:             Günter Lucks & Harald Stutte
ISBN:               9789462491120
Prijs:                 €19,95
Uitgever:          Walburg Pers,Zutphen





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg