Heer Der Planten - Carlos Magdalena


Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik de drukproef van dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Plant Messiah

Waar gaat het boek over?
Carlos Magdalena is zeer gepassioneerd over planten en heeft er werkelijk alles voor over; voor een expeditie naar een kleine waterlelie in West-Australië, moest hij een meer in waden waar zoutwaterkrokodillen hem nauwlettend in de gaten hielden. Maar gelukkig is Carlos niet snel geïntimideerd. Hij groeide op in Asturias, Spanje, en nam elk levend organisme dat hij kon vinden in huis, wat zijn moeder tot wanhoop dreef. Hoe ouder hij werd, hoe meer de natuur voor hem ging betekenen. Hij had het grote geluk stage te kunnen lopen bij de gerenommeerde Royal Botanic Gardens, Kew in Londen, en volgde daarna intensieve trainingen voor het behoud en herstel van planten. Als senior hovenier is hij befaamd om zijn vermogen om zeldzame plantensoorten van de ondergang te redden, waarbij het tot leven wekken van de bijna uitgestorven en door iedereen opgegeven Ramosmania rodriguesii een van zijn grootste wapenfeiten is.
In zijn boek neemt hij de lezer mee op reis naar alle uithoeken van de wereld. Hij laat ons kennismaken met het belang van wetenschappelijk onderzoek en met de pracht en vooral ook de noodzaak van ons plantenrijk.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Je ziet meteen aan de cover waar het boek over kan gaan. Wees niet bang, het is geen saai, droog geschreven en langdradig boek. De auteur verteld juist met heel veel passie en vuur over de planten, waarom we zuiniger met de planten en dieren om moeten gaan, waarom veel bijna uitgestorven planten weer terug zouden moeten komen in de natuur, waarom bepaalde dieren nodig zijn in de natuur. Hij laat je nadenken door voorbeelden en verhalen, waardoor je het beter begrijpt en bij jezelf begint te denken van dat hij gelijk heeft, je gaat de natuur met andere ogen bekijken, hoopt dat veel bijna uitgestorven planten uiteindelijk ooit weer volop gaan groeien en bloeien.
Door zijn verhalen en hoe liefdevol hij over planten schrijft, kan je merken dat de planten zijn lust en zijn leven zijn. De planten, dieren en plaatsen die hij benoemd in het boek, nodigen uit tot googlen om ze met eigen ogen te zien. Je wilt de reizen maken die hij heeft gemaakt om te ervaren wat hij heeft meegemaakt en gezien. Je wilt Kew in Londen bezoeken om de planten te bekijken, die onder andere door Carlos worden verzorgd, doordat hij er zo beeldend over verteld. Ondertussen leer je ook hoe je planten kan meerderen. Tevens leer je waar bepaalde planten vandaan komen en waar ze oorspronkelijk groeien zoals bijvoorbeeld de Chassalia boryana en hoe ze zich oorspronkelijk meerderen. Hij verteld je wat zijn lievelingsplant is, waar hij mensen onderweg voor laat stoppen als hij vermoed dat ze zich ergens bevinden. Het is een plant waar maar weinig mensen van weten dat die in vele soorten en kleuren voorkomt. Ook zullen maar weinig mensen weten dat er meer kleuren van de katoenplant zijn, dat ze er niet alleen in het wit zijn.
Hij heeft het niet alleen over planten, maar er is ook een hoofdstuk over schildpadden, hoe die leven, hoe het komt dat bepaalde soorten zijn uitgestorven en waar de oudst levende schildpad leeft. Je leert bepaalde landen als Peru en eilanden als Mauritius beter kennen, hoe de wetgeving daar is omtrent flora en fauna, hoe ze daar met de planten omgaan.
Omdat ik de drukproef mocht lezen, kan ik niet oordelen over de foto's, maar ik ben daar uiteraard heel benieuwd naar en verwacht dat die schitterend zullen zijn.
Kortom, dit is echt een heel mooi boek voor als je in planten geïnteresseerd bent en is een heel mooi boek voor de hogere scholen.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onder de bewuste bladzijde.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, Carlos mag zich inderdaad Heer der Planten noemen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Eenmaal aan het boek begonnen, is het boek moeilijk weg te leggen als je iets anders moet doen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Zoals gezegd, ik wil er heen, wil het met eigen ogen aanschouwen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ik sta versteld van de hoeveelheid planten en dieren zijn uitgestorven en hoeveel planten en dieren bijna uitgestorven zijn. Uiteraard wist ik al dat we niet zonder de natuur en planten kunnen, maar na het lezen van dit boek, is het me helemaal duidelijk.

Mooie quote in het boek: 
Het is niet aan ons om te kiezen welke planten we willen behouden en alleen die soorten in stand te houden waarvan je medicijnen kan maken of die leuk staan in de tuin.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de natuur.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een proefdruk, die gaat weer terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Je kan Kew bezoeken als je in Londen bent.

Website van de auteur:
Carlos Magdalena Twitter

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg