Ja Nee - Tonnus Oosterhoff


In zijn nieuwe dichtbundel Ja Nee ontrafelt Tonnus Oosterhoff de werkelijkheid, om de wereld vervolgens net weer even anders aan elkaar te stikken. In Oosterhoffs universum zijn twee fietsers God en Noodlot tegelijk en kun je katten niets leren, maar slechts iets afleren. Elk gedicht is een spel met taal, klank en realiteit. Soms eenvoudig, vervolgens weerbarstig en explosief. De dichter brengt je naar de hemel, daarna mag je het zelf uitzoeken.
Na zijn bejubelde roman Op het rok van het universum geeft Tonnus Oosterhoff opnieuw blijk van zijn volstrekte oorspronkelijkheid als dichter, zoals hij die eerder liet zien in alom geprezen bundels als Ware grootte en Leegte lacht.

Spel met taal

De cover doet denken aan een margrietje in het gras. De Ja is het hart van de margriet, de Nee de blaadjes om het hart van de margriet en het groen is het gras. Ergens jammer dat de ontwerper van de cover de Nee niet om de Ja heeft geplaatst, maar eronder. Je kan ieder geval zien dat de auteur een spelletje speelt met de woorden door Ja op zijn kop te plaatsen.
Bij de titel krijg je het gevoel alsof je vragen moet beantwoorden waarop je alleen maar 'ja' of 'nee' mag antwoorden en niets anders. Gelukkig is dat niet zo en zijn ze mooi verwerkt in een paar gedichten waardoor je begrijpt waarom er voor deze titel gekozen is.
De auteur lijkt je mee te nemen in zijn hersenspinsels, waar hij de woorden aaneenrijgt om ze daarna weer door elkaar te gooien tot een samenraapsel waarbij het lijkt of niets bij elkaar past.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg